top of page

10 Порад як побороти страх перед публікою

Обновлено: 17 апр. 2019 г.


Для багатьох людей важко наважитися виступати перед великою аудиторією. Кожен виступ — це тренування. Головне бути щирим і позитивним.

Про це розповідає практичний психолог з Черкас Марія Любаха.

Маєте усвідомити — навіщо вам це потрібно. Варто прописати мінімум 10 позицій "Що я отримаю позитивного від того, коли почну виступати публічно".

Страх — це нормально. Кожна людина боїться.

Перед початком виступу варто підготуватися — тезово прописати промову. Не потрібно писати суцільний текст. Це має бути лише опорний план. Можна вставити якісь гумористичні елементи. Це дозволяє зняти стрес і розслабитися не тільки оратору, а й всім у залі.

Пообіцяти собі винагороду після виступу, як би він не минув. Головне — чітко визначити яка саме винагорода буде. І обов'язково себе похвалити "Я зміг, у будь-якому випадку все вдалося".

Вибрати собі кумира-оратора. Спостерігати за його поведінкою, рухами, як говорить, відповідає на питання, чим зацікавлює, приваблює людей.

Перед виступом подбати про свій фізичний стан. Не можна бути втомленим. Не варто переїдати. Потрібно бути зарядженим і енергійним. Оратор — це той, хто має віддавати позитивну енергію. Цим притягує слухачів.

Попросити кількох друзів чи рідних посидіти в залі. Коли людина бачить у першому-другому ряду знайомі обличчя — заспокоюється. З'являється відчуття, що виступає перед близьким людьми.

Кожен виступ — це тренування. Чим більше виступаєте, тим краще. Щоразу здобуваєте досвід. Можна починати із невеликої кількості слухачів — наприклад, 10 осіб. Потім подумати, що було не так.

Потрібно завжди посміхатися і бути щирим. Якщо хвилюєтеся, так людям і скажіть. Вони приймуть недоліки, якщо щиро це визнати.

Варто одягнути охайний і зручний одяг. Це додасть впевненості і волі. В одязі не потрібно когось копіювати. Вас повинні слухати і копіювати.

5 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page